Krampusz

Alternatív anarchista ön- és közszórakoztató magazin és programajánló azoknak a bihariaknak és cíviseknek AKIK NEM KAPTÁK MEG A PÖTTYÖSLABDÁT TIBI BÁCSITÓL!

Archívum

Kontakt

Kölcsey Központunk számos kiállításnak ad otthont, melyeknek egy részébe rögtön a belépés után a Foyerben (körfolyosó) beletoppanhatsz - persze tök ingyen, reggel tíz és este hét közt. Jelenleg - január 24. és február 27. között látható a Kongó - Torday Emil nyomában című kiállítás, melyből megtudhatjuk, a 21. században, a törzsi világban milyen egy igazi rock'n'roll hangszer.

Torday Emil 1900 és 1909 közt igen komoly antropológiai kutatásokat folytatott Afrika szívében. Három expedíciója után gazdag gyűjteménnyel tért haza, ezek nagyrésze adja a kiállítás gerincét. Száz évvel később a Magyar-Afrikai Egyesület Torday egykori útjának egy részét újra bejárta, értékes és friss anyagot szerezve Afrika szívéből. A kiállításon megismerhetjük a Kongó-menti törzsek, például a kubák és a vagenyák életét és szokásait. Megtudhatjuk, hogyan gondolkodnak a helyiek a hegtetkókról, a boszorkányokról és Jézusról, sőt, hogy bizonyos esetekben a hasmenés életmentő lehet Közép-Afrikában, és azt is, hogy mit csinálnak a körülmetélt fiúk fitymájával. És hogy megkapjuk a globális életérzést, megtekinthetjük a kongói cigarettadobozokat is. Mindezt gyönyörű fényképek, folyamatosan játszott dokumentumfilm, törzsi tárgyak és maszkok társaságában tehetjük magunkévá. Aki teheti, ne hagyja ki!

Felhívnám a figyelmet Robert Capa kiállítására is, amely ugyan fizetős, de lesz itt róla szó hamarosan, és ez is megtekinthető most a Kölcseyben! 

*A mellékelt illusztráció Lóránt Attila fotográfus felvétele.

Címkék: dohányzás kiállítás rossz kuba kongó főnix kölcsey központ capa kölcsey foyer torday emil torday vagenya dobozgitár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr382619362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása